Τι να γράψει κανείς για την απόλαυση θα μου πεις.

Ή τη ζεις ή δεν την ζεις.

Και ίσως και να έχεις δίκιο όμως εγώ ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο γιατί νομίζω ότι ελάχιστοι από εμάς απολαμβάνουμε πραγματικά αυτά που μας συμβαίνουν και κυρίως νομίζω ότι έχουμε πολλούς φραγμούς και ενοχές όταν απολαμβάνουμε.

Μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο μου έδωσε ελάχιστες αναρτήσεις σχετικά με την απόλαυση και το δικαίωμα σε αυτή. 

Έτσι κατέφυγα στο ετυμολογικό λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη και εκεί με περίμενε μια μικρή έκπληξη.

Ανακάλυψα ότι υπάρχουν δύο ρήματα για την απόλαυση, το «απολαμβάνω» που σημαίνει «καρπώνομαι (κάτι) που δικαιούμαι ή μου αξίζει» (ω! τι λες τώρα εδώ θα επανέλθω σίγουρα) και το «απολαύω» που σημαίνει «επωφελούμαι από κάτι, ευχαριστιέμαι»

Σιγά σιγά όμως φαίνεται να έχουν ενσωματωθεί οι δύο έννοιες λόγω του ότι είναι σχεδόν ομόηχες και χρησιμοποιούνται πια με το ίδιο νόημα.

«Η νέα σχέση των δύο ρημάτων είχε ως αποτέλεσμα τα παράγωγα τού ρ. απολαύω (απόλαυση, απολαυστικός), γράφει ο κ. Μπαμπινιώτης, να συνδέονται στη συνείδηση των ομιλητών με το ρ. απολαμβάνω. Ως εκ τούτου, μοναδικό κατάλοιπο της χρήσης τού ρ. απολαύω στη Νέα Ελληνική είναι η στερεότυπη φρ. απολαύω της εμπιστοσύνης (κάποιου), όχι απολαμβάνω... όπως εσφαλμένα λέγεται μερικές φορές.»

Εγώ πάντως ξέρω ότι κάθε φορά που αφήνομαι στην απόλαυση... όλοι οι δράκοι μου στριφογυρίζουν γύρω μου, έτοιμοι να με κατασπαράξουν - ίσως για εκείνο το «μου αξίζει».

Πως να αγγίξεις λοιπόν ένα τέτοιο θέμα που καλύπτεται πάντα από τόση ενοχή και ντροπή.

Ναι, μην με κοιτάς έτσι είμαι σίγουρη ότι ξέρεις τι λέω!

Άκουσε μερικά από τα ρητά που βρήκα σχετικά με την απόλαυση. 

  • Βουτηγμένος μες στις απολαύσεις, σταματάς να νιώθεις οποιαδήποτε ευχαρίστηση. Ταγκόρ
  • Εκείνη η μανία με την οποία οι άνθρωποι κυνηγούν την απόλαυση, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να την βρίσκουν. Τσέστερτον
  • Εκείνος που κατέχει τα πάντα με τίποτα δεν μπορεί να γνωρίζει την απόλαυση. Μπουάστ Π.
  • Ένα είδος απόλαυσης είναι και το να μην τη μοιράζεσαι με τους άλλους. Γουάλλας Έντγκαρ

Πόσες περιοριστικές πεποιθήσεις βαθιά ριζωμένες.

Μόλις λοιπόν ξεστομίσεις τη λέξη «απολαμβάνω» κοιτάς γύρω σου ανήσυχος να μην σε ακούσει κάποιος. 

Ψάχνεις ποιος σε κοιτάει στραβά, και τις περισσότερες φορές περιμένεις την τιμωρία. 

Τι όχι;

Θα μου πεις μα τι λές; 

Σήμερα που το instagram και το facebook είναι γεμάτα από εικόνες ανθρώπων που ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ και το διατυμπανίζουν, εσύ μιλάς για έλλειψη απόλαυσης; 

Θα σου πω το σκεπτικό μου και ελπίζω να με καταλάβεις.

Απόλαυση για μένα είναι να ζεις την στιγμή πραγματικά μέχρι το μεδούλι σου. Να την χαίρεσαι με όλη σου τη ψυχή.

Άμα σκέφτεσαι «Α να μια ωραία φωτογραφία για το insta», η απόλαυση έχει πετάξει μακριά.

Έχεις δει ζευγάρια ή και φίλους να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και το μόνο που να τους νοιάζει να είναι πως θα φωτογραφηθούν για να ανεβάσουν την φωτό στα social media. Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί αν κοιτώντας τις φωτογραφίες αυτές θυμούνται μετά πως πέρασαν το βράδυ αυτό.

Διάβασα κάποτε ένα ωραίο παραμύθι για ένα χωριό που μετρούσε το χρόνο ζωής των ανθρώπων με τις στιγμές χαράς, όπως καταλαβαίνεις όλοι πέθαιναν «νέοι».

Προσωπικά έχω καταφέρει να απολαμβάνω μικρές και μεγάλες στιγμές και κυρίως να συγχωρώ τον εαυτό μου για όλες εκείνες τις υπέροχες στιγμές που έχασα και αυτό πίστεψε με δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο.

Βλέπεις έχουμε χρόνια εκπαίδευσης, από παιδιά να μην σου πω, αλλά και σαν λαός έχουμε στην κουλτούρα μας να φοβόμαστε τη χαρά, την ευτυχία, το γέλιο (σε καλό να μας βγει))) τον έρωτα (που τελειώνει σε 3 μέρες, 3 μήνες, 3 χρόνια ή 3 τέρμινα), το πάθος και αυτό που θέλουμε να επιδεικνύουμε με περηφάνια είναι πόσο ΔΥΣΚΟΛΑ έχουμε ζήσει, πόσο δύσκολα περνάμε. Μπράβο μας.


Μια στιγμή απόλαυσης αξία ανεκτίμητη.

 Πόσοι αισθανόμαστε πραγματικά άνετα να πούμε ότι είμαστε καλά – και να το εννοούμε;

Να δηλώσουμε καλά και ευτυχισμένοι, χωρίς να κτυπήσουμε ξύλο ή να θυμηθούμε ξαφνικά όλους τους λόγους που δεν θα έπρεπε να κάνουμε μια τέτοια δήλωση.

Σου έχω ένα μυστικό η ζωή είναι ένα σφιχτό υφαντό από καλές και δύσκολες στιγμές. 

Η εναλλαγή είναι γρήγορη και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Το να χαίρεσαι τη στιγμή είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου.

Τι μας εμποδίζει να απολαύσουμε. 

Σκέφτηκα λοιπόν να μιλήσω για τους κύριους λόγους που εγώ πιστεύω ότι εμποδίζουν την απόλαυση και να τους μοιραστώ μαζί σου.

Βέβαια εσύ μπορεί να είσαι από εκείνους που ζουν στο «εδώ και τώρα» και να μην σε αφορούν όλα αυτά, αλλά για να έχεις φτάσει όμως μέχρι εδώ, μάλλον όμως καταλαβαίνεις τι λέω.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και αν αισθανθείς ότι υπάρχει κάτι που θες να συμπληρώσεις by all means be my guest, μη διστάσεις καθόλου να μου το στείλεις .. η επίγνωση είναι η πιο μεγάλη δύναμη αλλαγής.. 

Και εγώ υπόσχομαι όχι μόνο να συμπληρώσω την λίστα και να γράψω τρόπους που πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν να απελευθερωθούμε και να μάθουμε να απολαμβάνουμε.

Πάμε λοιπόν τι είναι αυτό που σκοτώνει την απόλαυση.


Θυμάμαι όταν ξεκίνησα το δρόμο αυτό του να γνωρίσω τον εαυτό μου πραγματικά μετά το χωρισμό μου με συντρόφευε η ρήση του Bucay.

«Μπορεί να μην κάνω πάντα ό,τι θέλω αλλά σίγουρα μπορώ να μην κάνω αυτό που ΔΕΝ θέλω.»

Αυτό ήταν το mandra μου για πολύ καιρό και το πρώτο βήμα για να ζω στο τώρα. Αυτό με βοήθησε να κάνω καλύτερες επιλογές και να ευχαριστιέμαι το αποτέλεσμα χωρίς ενοχές.

Ο δρόμος για την απόλαυση είναι μακρύς .. έχει πολλές στροφές, αλλά αξίζει να τον περπατήσεις. 

Όσο περισσότερο γνωρίζεις τον εαυτό σου και ανακαλύπτεις τα πραγματικά σου θέλω τόσο περισσότερο επιτρέπεις στον εαυτό σου να χαλαρώσει, να γελάσει, να ερωτευτεί τη ζωή και να την απολαύσει.

Περιττό να πω ότι αν καταλαβαίνεις τι λέω και πιστεύεις ότι μπορώ να σε βοηθήσω με οποιοδήποτε τρόπο στο να βρεις το δρόμο σου και να απολαύσεις τη ζωή σου είμαι στη διάθεση σου. 

Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου.

Πάντα υπάρχει ένας τρόπος να το θυμάσαι αυτό και κυρίως δεν είσαι μόνη σου.