Νιώθεις σαν «ταύρος σε υαλοπωλείο»;

Niothis-san-tavros-se-ialopolio

Έχεις στην άκρη των χειλιών σου ένα «αφήστε με ήσυχη». Καίγεσαι να το ξεστομίσεις, αλλά σφίγγεις τα δόντια και το καταπίνεις. Υπομονή, καρτερικότητα αλλά και πολύ πίκρα. Κάπως σαν να δάγκωσες το μήλο της γνώσης και ξαφνικά βρέθηκες έξω από τον Παράδεισο που σου είχαν υποσχεθεί όταν ήσουν μικρό παιδί. Αναζητάς την επιβεβαίωση όλων των κινηματογραφικών happy ends που υποθέτεις ότι όλοι οι άλλοι ζουν εκεί στην άλλη πλευρά του κήπου, εκεί που το γρασίδι μοιάζει πάντα πιο φρέσκο και λαχταριστά πράσινο.

Ο θυμός φουσκώνει μέσα σου και είσαι έτοιμη να τα κάνεις όλα γυαλιά καρφιά. Όμως κάτι σε σταματά. Βλέπεις γύρω σου υπάρχουν «πολύτιμα κρύσταλλα». Όλα εκείνα τα δικά σου μικρά ή μεγάλα πολύτιμα κομμάτια ζωής που πάσχισες για να τα αποκτήσεις, που τα αγαπάς, που δεν θες με τίποτα να τα χάσεις.

Και νιώθεις τον αυχένα σου να υποφέρει κάτω από το βάρος της σιωπής, που τόσα χρόνια σε κρατά εγκλωβισμένη και ακίνητη. «Εγώ που είμαι;» αναρωτιέσαι και έχεις διαρκώς την αίσθηση ότι είσαι κάπου ξεχασμένη σε ένα δωμάτιο που δεν έχει παράθυρα; Σαν κάτι να σου λείπει και σχεδόν έχεις πειστεί ότι δεν έχεις άλλη επιλογή.

Δεν μιλάς. Δεν αντιδράς. Δεν απαντάς. Δεν ζητάς. Κρατάς την ανάσα σου. Και όταν το κάνεις δεν αναγνωρίζεις τη φωνή σου από το θυμό, λες μέσα σου ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΑΥΤΗ, αλλά ποια είσαι τελικά;

Αφήνεις τα πράγματα να τσουλήσουν μόνα τους. Δεν θες να χαλάσει η τάξη της καθημερινότητας. Ζεις. Και προσπαθείς να πιστέψεις πως αυτό είναι αρκετό. Ζεις. Και ονειρεύεσαι όλα να αλλάξουν ως δια μαγείας. Ζεις. Και αλλάζεις απλά πλευρό. Ζεις απλά ζεις!

Μέχρι την στιγμή που ο θυμός που κρύβεται μέσα σου σε εμποδίζει να αναπνεύσεις. Ζεις σαν να ζεις. Καταλαβαίνεις ότι όσο ζεις καταπίνοντας τον φόβο σου, τόσο αυξάνεται και ο θυμός σου; Όλα σου φταίνε, μα κυρίως ο ίδιος σου εαυτός. Ζεις σε μια πραγματικότητα που δεν θες πια να την ζεις.

Τότε νιώθεις στους ώμους σου το βάρος των αποφάσεων και των επιλογών. Πως θα βρεις τον τρόπο για να αλλάξεις τα πράγματα; Πως να τα διαλύσεις όλα; Τι θα συμβεί αν ακολουθήσεις τα όνειρα σου; Σε έχουν πείσει πως τα όνειρα δεν είναι για γυναίκες της ηλικίας σου, με το δικό σου σώμα, με τα κιλά σου. Ύστερα μην ξεχνάς ΕΙΣΑΙ ΜΗΤΕΡΑ, έχεις ευθύνες. Η γυναίκα είναι ο στύλος του σπιτιού!! Το άκουγα από παιδί και φαντάζομαι και εσύ. Και δώστου στήριζα, στήριζα μέχρι που έσπασα.

Παίζεις με την ιδέα να βουτήξεις με το κεφάλι στο άγνωστο. Στο κάτω κάτω ασκεί μια γοητεία να πετάξεις ελεύθερη, έλα όμως που είναι ταυτόχρονα και τόσο τρομακτικό. Σχεδόν απρόσιτο. Και ύστερα υπάρχει και εκείνη η αναθεματισμένη η φωνή μέσα σου, που σου υπενθυμίζει πόσο εγωίστρια είσαι που τολμάς να σκέφτεσαι τον εαυτό σου και τις δικές σου ανάγκες. Είναι δυνατόν να θες να απελευθερωθείς από τους ρόλους των σωστών γυναικών; Να διαφέρεις; Τι θα πουν τα παιδιά σου; Η οικογένεια σου; Ο κύκλος των φίλων σου; Οι συνάδελφοι στην δουλειά;

Μοιάζει με Αδιέξοδο

Έχεις δίκιο. Μοιάζει σαν ένα τοίχο χωρίς κανένα σημείο διαφυγής. Τα ερωτήματα και τα εμπόδια στοιβάζονται σαν ασιδέρωτα ρούχα στο πίσω δωμάτιο. Ένα τεράστιο ΠΩΣ σχηματίζεται δίπλα στο πουκάμισο που θέλει σιδέρωμα. Πως να αλλάξω; Πως να φύγω; Πως να τους αφήσω; Αφού με χρειάζονται… Αν φύγω όλα θα καταρρεύσουν. Πως θα ζήσω; Πως θα αντέξω μόνη μου;

 ΠΩΣ; Πως; πως;

Θα μου πεις ωραία μου μαύρισες την ψυχή. Λύση υπάρχει;

Υπάρχει.

Μαγική; ΟΧΙ. ΜΗΝ πιστέψεις σε μαγικές λύσεις. Όλες οι λύσεις έχουν κόπο, θέλουν κουράγιο.

Νάτο το είπα. Όμως αξίζει τον κόπο.

Αξίζει να ζεις με τις δικές σου αρχές, με τους δικούς σου όρους.
Αξίζει να μπορείς να πάρεις βαθιά αναπνοή.
Αξίζει να επιλέγεις εσύ πως θα ζήσεις.
Αξίζει να φροντίζεις τον εαυτό σου. Το αξίζεις.
Αξίζει να είσαι χαρούμενη και ευτυχισμένη.

Ναι, πίστεψε με το έζησα και το έζησαν και πολλές άλλες γυναίκες που σταμάτησαν απλά να γυρίζουν πλευρό.
Και για να ξεκινήσουμε, σταμάτα το ΠΩΣ.

Βάλε στη θέση του το ΓΙΑΤΙ

Μόνο τότε μπορεί η συζήτηση με τον εαυτό σου να πάρει άλλη τροπή.

Γιατί θέλεις αυτή την αλλαγή;
Γιατί την χρειάζεσαι;
Γιατί είναι σημαντική για σένα;
Γιατί είναι σημαντική και για τους γύρω σου, τι θα προσφέρει σε σένα και σε εκείνους;
Γιατί φοβάσαι τι ακριβώς είναι τόσο πολύτιμο που σε σταματά και δεν κάνεις ένα βήμα;
Γιατί τα «πολύτιμα κρύσταλλα σου» έχουν μεγαλύτερη σημασία από εσένα;
Γιατί σε εμποδίζουν να ακολουθήσεις τα όνειρα σου;
Γιατί τα όνειρα σου δεν έχουν θέση μέσα στην δική σου καθημερινότητα;
Γιατί έβαλες τις ανάγκες σου σε αναμονή;
Γιατί σταμάτησες να ζητάς αυτό που χρειάζεσαι;
Γιατί διαβάζεις αυτό το κείμενο σήμερα;

Πρόσεξε με!

Φύγε από το «γιατί να μου συμβαίνει εμένα αυτό;»

Αυτό δεν βοηθά, στο λέω ξεκάθαρα.

Προσπάθησε να βρεις απλά τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά που επιλέγεις να κάνεις κάθε μέρα.

Και θα σου πω μια σκληρή αλήθεια, έχεις επιλογή. Στην πραγματικότητα έχεις πολλές επιλογές. Πολλές περισσότερες από όσες φαντάζεσαι… γιατί η ζωή δεν είναι ή / ή είναι και / και. Ακόμα και εκεί που πιστεύεις ότι δεν υπάρχει επιλογή ΥΠΑΡΧΕΙ, απλά δεν την βλέπεις ως επιλογή.

Βρες υποστήριξη

Μάζεψε γύρω σου ανθρώπους σαν και εσένα. Υποστηρικτές, cheerleaders, ανθρώπους που είναι στον ίδιο δρόμο. «Πριν μου πεις, καλά που να τους βρω; Ξέρεις τους φίλους μου; Όλοι βολεμένοι.»

Θα σου πω να κοιτάξεις καλύτερα, ίσως αυτή που δεν μιλάει τόσο, ή εκείνη που την αποφεύγουν να είσαι για εκείνη ο άνθρωπος που χρειάζεται να μιλήσει. Μετά δοκίμασε να βγεις έξω από τον κύκλο της ασφάλειας σου, να γνωρίσεις εκείνη τη μαμά στο σχολείο των παιδιών σου που φαίνεται διαφορετική. Ίσως να χρειάζεται να πας πιο μακριά για να μπεις σε μια ομάδα - αγνώστων. Ωχ τι λες τώρα; Ναι τα είπαμε, η αλλαγή θέλει κουράγια. Αλλά πίστεψε με, αξίζει τον κόπο.

Βάλε στην άκρη όποιον ή όποια σου λέει «ΠΡΟΣΕΧΕ, που πας; Θα τα χαλάσεις όλα.» Πίστεψε με σου μιλάνε για τους δικούς τους φόβους και όχι τους δικούς σου. Η κοντινή μας μικρή κοινότητα φοβάται τις αλλαγές. Αυτό είναι ένας άγραφος Νόμος. Ξέρω ότι η φωνή τους μοιάζει με τη φωνή της λογικής και ίσως να λέει και κάποια λογικά πράγματα, όμως κανείς δεν ξέρει τις δικές σου δυνάμεις. Ίσως όχι και εσύ η ίδια. Και όλα αλλάζουν όταν τις αναγνωρίσεις και αρχίσεις να τις χρησιμοποιείς συνειδητά.

Ο Robbins λέει όταν οι φίλοι σου σου λένε να σταματήσεις, να πας πιο σιγά, να πάψεις να ονειρεύεσαι, έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις φίλους. Και εγώ σου λέω ότι εκεί έξω υπάρχουν πολλές γυναίκες σαν και εσένα. Δεν είσαι μόνη. Άνοιξε την πόρτα και βάλε τις στη ζωή σου.

Άλλαξε με μικρά βήματα

Κάθε βήμα προς αυτό που θέλεις είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν χρειάζεται να βουτήξεις με το κεφάλι στον γκρεμό. Ξεκίνα με κάτι μικρό και φαινομενικά «ασήμαντο». Μια στιγμή για τον εαυτό σου, ας πούμε. Μια ώρα να σκεφτείς τι θέλεις εσύ. Μια στάση να δεις τι θέλεις εσύ πριν κάνεις το επόμενο πράγμα.

Ένα ξεκάθαρο όχι για κάτι που πραγματικά δεν θες, αντί ένα «οκ, γιατί όχι», χωρίς εξηγήσεις, χωρίς θυμό, χωρίς ενοχές. Κάθε κίνηση που θα κάνεις συνειδητά είναι μια σπουδαία κατάκτηση. Κάθε φορά που θα αντικαθιστάς μια αυτοματοποιημένη αντίδραση με μια βαθιά συνειδητοποιημένη δράση θα βιώνεις την μεταμόρφωση όλο και πιο έντονα. Όλα αυτά τα μικρά βηματάκια που αλλάζουμε, μας φέρνουν πιο κοντά στη ζωή που μας γεμίζει ολοκληρωτικά!

Μίλα για όσα θέλεις

Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να μιλήσει για όσα πραγματικά θέλεις. Όσο περισσότερο μιλάς τόσο περισσότερο θα ξεκαθαρίζεις τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο για σένα. Σταμάτα να ντρέπεσαι. Βάλε τον επικριτικό σου εαυτό στο mute. Άνοιξε μια χαραμάδα που θα σε οδηγήσει έξω από το δωμάτιο των υπερβολικών απαιτήσεων των άλλων.

Υπάρχει θέση σε αυτό τον κόσμο για την δική σου φωνή. Φτάνει να θες και εσύ να την ακούσεις! Υπάρχει καθημερινότητα που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να γίνεσαι χίλια κομμάτια. Μπορούν τα δύσκολα να γίνουν πιο ήπια και πιο βατά. Κοίτα γύρω σου, υπάρχουν και άλλες γυναίκες που θέλουν να περπατήσουν προς την ίδια κατεύθυνση. Η ζωή είναι δική σου και εσύ αποφασίζεις αν θα αλλάξεις συνήθειες ή θα γυρίζεις πλευρό. Ό,τι και αν αποφασίσεις εγώ θα είμαι μαζί σου.

Αν αισθάνεσαι πως μιλάμε την ίδια γλώσσα και ότι θέλεις να συνεχίσεις να μαθαίνεις νέα μου, τότε μπορούμε να κρατήσουμε την επικοινωνία μας ζωντανή. Μπορείς να γραφτείς στο New Path by Kalli Newsletter.

To Newsletter ταξιδεύει κάθε μήνα από την δική μου καρδιά προς όλες τις φίλες και τους φίλους που το λαμβάνουν ανελλιπώς. Είναι γεμάτο με σημαντικά νέα, αληθινές ιστορίες, ενδυναμωτικές συμβουλές, ανακοινώσεις για τις δράσεις και τα εργαστήρια που κάνουμε, αλλά πάνω από όλα είναι ένας ανοιχτός διάλογος μεταξύ μας. Φυσικά έχεις την ευκαιρία να παρακολουθείς όλα τα σημαντικά νέα μέσα από τα social media κανάλια μας όμως σαν την προσωπική επικοινωνία του newsletter δεν έχει, έτσι δεν είναι; 

Αν προτιμάς μια πιο δυναμική συμμετοχή τότε μπορείς να γίνεις μέλος στην παρέα των γυναικών που έμαθαν να ορίζουν την ζωή τους με στοργή, κατανόηση και δυναμισμό. Κατάφεραν να αλλάξουν συνήθειες στον τρόπο σκέψης και στους χειρισμούς της ζωής επειδή εμπιστεύτηκαν τον εαυτό τους. Η συναναστροφή με γυναίκες που χαμογελούν με αυτοπεποίθηση είναι το μυστικό συστατικό που δίνει δύναμη στα φτερά μας.

Δώσε στον εαυτό σου το δώρο να συμμετέχεις σε μια ομάδα γυναικών που έχουν τα ίδια ερωτήματα με εσένα. Έλα μαζί μας στο επόμενο workshop. Αξίζεις αυτό το προνόμιο! Το κέρδισες με κάθε κύτταρο του κορμιού σου. Μερικές φορές η αλλαγή ξεκινά με ένα κλικ.

Με αγάπη

Κάλλι

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Αλλάζεις συνήθειες ή πλευρό;
Μάνα Κόρη, μια μοναδική σχέση

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επικοινωνία

  • Φορνέζη 40, 176 75 Καλλιθέα

  • Τ. 2109577132

  • Κ. 6947265030

  • Ε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


New path by Kalli ©. All rights Reserved. 2018-2024

NEW PATH ΑΜΚΕ ΑΦΜ 997002041