Πρόβλημα! Υπάρχει Λύση!

Problems

Όλα τα προβλήματα έχουν λύση!!

Άφησα την φράση να αναβοσβήνει στην οθόνη μου για αρκετή ώρα. Έχουν άραγε όλα τα προβλήματα λύση; Σκεφτόμουν.

Όταν ήμουν στο Δημοτικό μου άρεσε πάρα πολύ η πρακτική αριθμητική, ακριβώς γιατί μου άρεσαν τα προβλήματα. Τότε ήμουν σίγουρη ότι κάθε πρόβλημα είχε μια λύση. Δύσκολη, εύκολη δεν είχε σημασία. Σημασία είχε ότι όλα τα προβλήματα είχαν μια λύση. Μερικά είχαν και πάνω από έναν τρόπο να λυθούν. Όλοι οι τρόποι ήταν σωστοί και όλοι οδηγούσαν στο ίδιο αποτέλεσμα στην λύση του προβλήματος.

Στο σχολείο αγαπούσα τον Οδυσσέα, τον ήρωα του Ομήρου, όχι τόσο για τα ταξίδια του και τις περιπέτειες του, αλλά γιατί ήταν πολυμήχανος και έβρισκε λύσεις. Λύσεις για όλα τα προβλήματα.

Κάποια στιγμή στη ζωή μου όμως άρχισα να βλέπω αδιέξοδα, άλυτα προβλήματα. Η πεποίθηση μου ότι όλα τα προβλήματα έχουν μια τουλάχιστον λύση, άρχισε να κλονίζεται. Άρχισα να αναρωτιέμαι αν είχα λάθος, αν στη ζωή δεν υπάρχει πάντα μια λύση. Μήπως τελικά οι άλλοι είχαν δίκιο; Άρχισα να πιστεύω στα άλυτα προβλήματα, στα αδιέξοδα, και αυτό με μαθηματική ακρίβεια οδήγησε τη δική μου ζωή σε αδιέξοδο.

Στο βάθος όμως του μυαλού μου υπήρχε πάντα η παλιά εκείνη παιδική πεποίθηση ότι όλα τα προβλήματα έχουν λύση και αν εσύ δεν την ξέρεις έπρεπε να πάρεις τη βοήθεια του «δασκάλου».

Έτσι και έκανα, έψαξα και βρήκα δασκάλους στη ζωή μου. Ανθρώπους που είχαν μια διαφορετική οπτική και μπορούσαν να δουν το «πρόβλημα» με άλλο τρόπο. Αυτό ήταν καταπληκτικό, γιατί για τα άλυτα προβλήματα μου άρχισαν να φαίνονται λύσεις. Όπως όμως και στην αριθμητική έτσι και στη ζωή υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις, για να λύσεις ένα δύσκολο πρόβλημα.

Κανόνας Πρώτος.

Μετακινήσου. Αν δηλαδή πιστεύεις κάτι ακράδαντα, αρχικά αμφισβήτησε το. Δες το με τα μάτια ενός τρίτου. Άλλαξε θέση και ξαναδές το πρόβλημα. Ένας καινούργιος κόσμος ανοίγεται ξαφνικά μπροστά σου. Άλλωστε ό,τι σε έφερε μέχρι εδώ, σίγουρα δεν μπορεί να σε πάει παρακάτω. Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές μετά από χρόνια καταλαβαίνεις ότι αν είχες κάνει αυτό ή εκείνο το πρόβλημα σου θα εξαφανιζόταν, εσύ όμως τότε δεν το έβλεπες γιατί απλά είχες κολλήσει στη θέση σου. Δεν είναι κρίμα κάνε ένα βήμα και άλλαξε θέση.

Κανόνας Δεύτερος

Κάνε διάλειμμα. Σταμάτα για λίγο να το σκέφτεσαι. Θα μου πεις εδώ ο κόσμος καίγεται και εγώ θα κάνω διάλειμμα, τι σόι κανόνας είναι αυτός. Είναι ένας χρυσός κανόνας. Εκτός από περιπτώσεις ζωής και θανάτου, που τότε πρώτα πράττεις και μετά σκέφτεσαι, κανένα πρόβλημα δεν θα χαθεί, αν εσύ πάψεις να το σκέφτεσαι για λίγο. Ο χρόνος αυτός αν τον χρησιμοποιήσεις καλά, θα σε βοηθήσεις να δεις το πρόβλημα με μια καινούργια ματιά.

Κανόνας Τρίτος

Αν βρεθείς σε αδιέξοδο δες από πού μπήκες. Έλεγξε μήπως αυτός ο δρόμος είναι ακόμα ανοιχτός, μήπως οι δικές σου επιλογές, κανόνες, πεποιθήσεις σε έχουν οδηγήσει εδώ. Τις περισσότερες φορές οι τοίχοι που σε περικλείουν είναι χάρτινοι και ας φαίνονται συμπαγείς σαν πέτρα, φτιαγμένοι από σένα και μόνο εσύ μπορείς να τους εξαφανίσεις. Μπορεί να βρεις κάτι που αν το αφαιρέσεις όλο το οικοδόμημα/πρόβλημα να καταρρεύσει σαν τραπουλόχαρτα και ο δρόμος να είναι τελείως ελεύθερος.

Αν παρόλα αυτά τίποτα δεν δουλέψει τότε μένει η τελευταία κίνηση, που μου την χάρισε η δασκάλα (ζωής) μου όταν της είπα ότι όλα είναι αδιέξοδα και εγώ έχω χάσει το κουράγιο μου. Με κοίταξε με εκείνα τα γυαλιστερά έξυπνα ματάκια της στα μάτια και μου είπε. «Βάλε ένα καινούργιο όραμα και πέτα».Το να έχεις στη ζωή σου οράματα και σχέδια είναι αυτό που σε βοηθάει να μην κολλάς στα προβλήματα. Γιαυτό βρες αυτό που θα κάνει την καρδιά σου να πετάξει.

Αν θέλεις μοιράσου μαζί μου πως βγήκες εσύ από το δικό σου αδιέξοδο, τους δικούς κανόνες ή διεξόδους. Αν πάλι πιστεύεις ότι με κάποιο τρόπο μπορώ να σε βοηθήσω επικοινώνησε μαζί μου και παρέα μπορούμε να βρούμε λύσεις για ό,τι σε βασανίζει κοιτώντας το από μια άλλη σκοπιά. Να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη και η ζωή είναι υπέροχη και αξίζει να την ζεις με πάθος. 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Φλερτ και φεμινισμός.
Δεν ξέρω τι θέλω!

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Επικοινωνία

  • Φορνέζη 40, 176 75 Καλλιθέα

  • Τ. 2109577132

  • Κ. 6947265030

  • Ε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


New path by Kalli ©. All rights Reserved. 2018-2024

NEW PATH ΑΜΚΕ ΑΦΜ 997002041